Naslovnica

Otvoreni dan sveučilišnih odjela 17.4.2018.

Otvoreni dan sveučilišnih odjela održat će se u sklopu tjedna Festivala znanosti, u utorak 17.4.2018. u zgradi sveučilišnih odjela na Kampusu na Trsatu. Tijekom otvorenog dana održat će se niz aktivnosti koje možete posjetiti i u kojima možete sudjelovati.

Programu Otvorenog dana. 

U videu pogledajte kako je to bilo prošle godine.

Opis aktivnosti koje se u okviru Otvorenog dana 2018. odvijaju na Odjelu za informatiku naveden je u nastavku.


Štand Odjela za informatiku 

 
U atriju zgrade sveučilišnih odjela održat će se smotra sveučilišnih odjela, od 9h do18h. Na štandu Odjela za informatiku nalazit će se naši studenti s kojima ćete imati priliku razgovarati o Odjelu i načinu studiranja na Odjelu. Ovdje ćete moći provjeriti željene informacije, preuzeti naše promotivne materijale, pogledati neke radove naših studenata (ali i učenika osnovnih škola), igrati didaktičke igre, slagati računalo te sudjelovati u web lovu na blago (tzv. „web scavenger hunt“).  


Predavanje

 
U okviru Otvorenog dana održat će se popularno predavanje pod nazivom „IT otkrića koja su promijenila svijet“. Predavač je prof. dr. sc. Mile Pavlić s Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci, a predavanje počinje u 14h u prostoriji O-027.
 
Sažetak predavanja:
 
  • Muka oko slaganja računala, veza novca i uspjeha
  • Prvi besplatni programi, operativni sustavi i kompajleri
  • Zašto je slabo računalo pobijedilo divove
  • Ideja povezivanja u mrežu
  • Timski rad (zašto se udružuju znanstvenik i poduzetnik)
  • Sile razvoja: vojska, konkurencija, kupci, konferencija i članci
  • Odnos ZF i znanosti, zašto su kompanije protiv novih ideja
  • Što je WWW a što mobitel
  • Budućnost ICT otkrića i AI

CV predavača:
 
Mile Pavlić rođen je 10. travnja 1956. godine u Lovasu u općini Vukovar RH. Završio je dodiplomski studij Fizika s matematikom. Magistrirao je 1989. godine na Fakultetu organizacijskih znanosti na smjeru Informacijski sustavi u Beogradu. Doktorirao je 1992. godine na Fakultetu  organizacije i informatike u Varaždinu na području projektiranja informacijskih sustava. U zvanje docenta  izabran je 1997. godine, u zvanje izvanrednog profesora 2004. godine, a u zvanje redovitog profesora 2009. godine. Zaposlen je na Sveučilištu u Rijeci, gdje predaje kolegije vezane uz informatiku od 1991. Bio je pročelnik Odsjeka za informatiku na Filozofskom fakultetu u Rijeci od 1995. do 1998. godine. Trenutno je predstojnik Zavoda za poslovnu informatiku na Odjelu za informatiku Sveučilišta u Rijeci.
 
Radio je u nekoliko velikih sustava u privredi. Predsjednik je uprave  softverske tvrtke RIS. Dobitnik je nagrade Menadžer godine 2016. po izboru HUP CROM-e u kategoriji malih poduzetnika. Vodio je i sudjelovao u preko 35 projekata razvoja informacijskih sustava. Aktivno učestvuje na razvoju niza projekata u privredi (MOHV, HRT, Croatia Osiguranje, Croatia banka, Zagrebački holding i dr.) te na osnovi teorijskog i praktičnog iskustva razvija i uvodi metodiku „MIRIS“ u praksu razvoja informacijskih sustava. Prema metodološkim spoznajama izradio brojne projekte koji su utjecali na razvoj metodike MIRIS. Objavio je 10 knjiga i 190 znanstvenih i stručnih radova na polju razvoja informacijskih sustava. Trenutno se bavi razvojem metoda za inteligentne informacijske sustave.


Natjecanja

 
Tetragon
 
U okviru Otvorenog dana održat će se ekipno natjecanje Tetragon za učenike trećih razreda srednje škole. Svim natjecateljima Tetragona bit će poslana obavijest o načinu pristupa pripremnim materijalima za natjecanje na adrese elektroničke pošte koje su dali prilikom prijave na natjecanje.
 
 

Scratch Match
 
U okviru Otvorenog dana održat će se natjecanje iz programiranja Scratch Match. Natjecanje je namijenjeno najmlađima - učenicima do 3. do 6. razreda osnovne škole. Cilj natjecanja je popularizirati vizualne programske jezike u kojima djeca mogu naučiti osnove programiranja kroz izradu interaktivnih multimedijskih animacija i računalnih igrica. Na natjecanju će sudjelovati učenici uključeni u Code Clubove koje organizira Odjel za informatiku.  


Radionice

 
Obrada fotografija – Otkrijte mogućnosti fotomontaže
 
Na ovoj radionici upoznat ćete se s mogućnostima besplatnog programa GIMP koje će vam koristiti pri obradi ili prilagodbi slika i drugih vrsta grafike. Nakon završetka ove radionice imat ćete osnovno znanje o radu u programu GIMP te ćete moći uspješno koristiti osnovne alate za obradu i retuširanje slika, znat ćete koristiti razne filtre za poboljšanje slika, umetnuti i prilagoditi tekst, spremiti sliku ovisno o kasnijoj upotrebi i drugo.
 
Radionica je namijenjena učenicima osnovnih škola. Radionica se održava pod vodstvom studentice Andree Lakošeljac u terminu od 15:00 do 16:30 u prostoriji O-365.
 
Andrea Lakošeljac je studentica 2. godine diplomskog studija informatike. Njezini interesi uključuju ponajviše razvoj mobilnih aplikacija, ali i programiranje općenito, te podučavanje mlađih generacija. U slobodno vrijeme voli se baviti crtanjem i fotografijom.
 

Izrada videa – Otkrijte mogućnosti video obrade
 
Volite filmove, ali nikada nije bilo prilike da ih isprobate raditi i to pomoću profesionalnih alata? Onda požurite na radionicu Odjela za informatiku na kojoj ćete naučiti osnove video montaže. Na radionici će se na interaktivan način pokazati osnove rada s programom Kizoa. Nakon radionice moći ćete bez problema stvarati svoje video uratke, proučavati odnos slike i zvuka te ćete zapravo na drugačiji način gledati filmove. Tko zna, možda se čak odlučite za karijeru Youtuberice ili Youtubera :)
 
Radionica je namijenjena učenicima srednjih škola. Radionica se održava pod vodstvom studenta Domagoja Vlaha u terminu od 16:30 do 18:00 u prostoriji O-365.
 

Domagoj Vlaho je student 2. godine diplomskog studija informatike. Zainteresiran je za sve vezano uz multimediju, dizajn i front-end development. Bavi se obradom fotografija i videa, izradom vektorske grafike, te animacijom i 3D modeliranjem. LAN Party 

 
U okviru Otvorenog dana na Odjelu za informatiku održat će se i LAN party s igrom otvorenog koda Xonotic, koji je namijenjen svim posjetiteljima Otvorenog dana, bez prethodnih prijava. LAN party održavat će se u 10 termina (svaki termin maks. 20 igrača) po 20 minuta, u prostoriji O-359 u terminu od 12h do 16:30h. Pobjednici svakog termina idu u finale. Finaliste (prva 3 mjesta) očekuju prigodne nagrade.
 
Xonotic je brzi first person shooter u arena stilu sa brzim kretanjem i širokim izborom najrazličitijih „alata“ za rješavanje protivnika. Xonotic je jedna od rijetkih visokokvalitetnih besplatnih igara otvorenog koda. Dostupna je pod GPLv2 licencom. Ako želite biti programer video igara možete odmah preuzeti sav kod, proučiti ga i odmah se pridružiti ogromnoj zajednici programera koji svakodnevno rade na njenom poboljšanju.
 
 


Retro Gaming Party 


U okviru Otvorenog dana na Odjelu za informatiku održat će se i prvi Retro Gaming Party, na kojem ćete se na kratko moći vratiti u prošlost i zaigrati stare („zaboravljene“) igre, poput Ponga, Pacmana, Tetrisa, Minesweepera, Donkey Konga, Super Maria, Space Invadersa, OutRuna, Kung-fu Mastera i sl.


Retro Gaming Party namijenjen je svim posjetiteljima Otvorenog dana, bez prethodnih prijava, a održat će se u prostoriji O-366 u terminu od 15h do 17h.