Naslovnica

Predstavljen Erasmus+ projekt Coding4Girls

Na sjednici Vijeća Odjela za informatiku – Sveučilišta u Rijeci, održanoj 29.11.2018., predstavljen je projekt Coding4Girls (2018-1-SI01-KA201-047013). Coding4Girls je projekt sufinanciran Erasmus+ programom u okviru Ključne aktivnosti 2, Strateška partnerstva za područje općeg obrazovanja.


Projekt Coding4Girls želi potaknuti uključivanje žena u obrazovanje za računalne znanosti kao jednom od područja u kojem tradicionalno prevladavaju muškarci. Primjenom odgovarajućih metodoloških pristupa učenju nastojat će se prevladati postojeća neravnopravnost i učiniti računalne znanosti atraktivnim za sve. Coding4Girls za ciljnu skupinu ima učenike uzrasta od 10 do 15 godina (stariji razredi osnovne i mlađi srednje škole) jer je uočeno da upravo tada mnoge djevojke gube interes za STEM i računalne znanosti.

Projekt je započeo 1.9.2018. i traje 2 godine. U okviru projekta će se izraditi i evaluirati metodološki okvir za učenje prikladan za razvoj vještina programiranja, posebice kod djevojaka. Biti će temeljen na design-thinking pedagoškom pristupu i učenju uz pomoć didaktičkih igara (serious games).

Glavni je cilj projekta Coding4Girls povećanje broja žena koje sudjeluju i vode poslovne projekte iz područja računalnih znanosti. Želi se privući učenice podizanjem njihove svijesti o bogatim mogućnostima za profesionalni i osobni rast koje nudi računalna znanost i pripremajući ih za buduće karijere u ovom području.
 
Službene stranice projekta: www.coding4girls.eu