Naslovnica

Tematska sjednica Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci

Dana 31.5.2019. godine održana je tematska sjednica Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci. Osim djelatnika i studenata Odjela, sjednici su prisustvovali prorektorica za informatizaciju i organizaciju Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Senka Mačešić, gospođa Tatjana Perše iz Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke, partneri i prijatelji iz gospodarstva, te kolege iz Ureda za karijere Sveučilišnog savjetovališnog centra Sveučilišta u Rijeci. Pročelnica je posebno pozdravila gospodina Sergia Benedettija iz poduzeća ESTECO iz Trsta s kojom je Odjel sklopio sporazum o suradnji čime je navedeno poduzeće postalo prvi nositelj stručne prakse na Odjelu za informatiku izvan granica Hrvatske.Tematska sjednica započela je pozdravnim govorom i godišnjim izvješćem pročelnice Odjela prof. dr. sc. Patrizije Poščić, koja je spomenula da Odjel trenutno broji 26 djelatnika, što je 1 zaposlenik manje nego prošle godine. Što se broja studenata na preddiplomskom studiju tiče, i dalje je u porastu, ali pad se osjetio na diplomskom studiju, naročito na nastavničkom smjeru.

Djelatnici Odjela aktivno provode i znanstveno-istraživačke aktivnosti te je tako trenutno aktivan jedan projekt Hrvatske zaklade za znanost, nekoliko međunarodnih projekata i 13 projekata Sveučilišta u Rijeci, što znači da su svi djelatnici uključeni u barem jedan od projekata.

Na Odjelu se kontinuirano ulaže u računalnu infrastrukturu i softverska rješenja za što je u protekloj godini utrošeno više od pola milijuna kuna, a sve u svrhu opremanje učionica i podizanja kvalitete nastave i istraživanja.
 

Nema nas puno, ali marljivim radom postižemo značajne rezultate koji se mogu usporediti i s daleko brojnijim sastavnicama Sveučilišta, a i šire“, uz zahvalu na kraju izvješća, zaključila je Poščić.


Jedna od dviju glavnih tema sjednice bila je izmjena preddiplomskog studija koji je osuvremenjen te usklađen s aktualnim potrebama tržišta rada i smjernicamaHrvatskog kvalifikacijskog okvira. Studij će s izvođenjem krenuti od jeseni, a izmjene i dopune izvršene su s ciljem povećanja kvalitete i modularnosti studiranja. Najveća novina preddiplomskog studija je uvođenje četiri modula na trećoj godini studiranja: Razvoj programske potpore (RPP), Komunikacijski sustavi (KS), Multimedijski sustavi (MMS) i Informacijski sustavi (IS). Uvodi se i stručna praksa u zadnjem semestru studiranja koja je u manjem opsegu u odnosu na onu na kraju diplomskog studija.

U sklopu tematske sjednice Odjela, godišnje izvješće podnio je i predsjednik Studentskog zbora Odjela za informatiku Milan Petrović, ističući odlična postignuća studenata na STEM games natjecanju te ujedno pozivajući sve zainteresirane studente da se uključe u aktivnosti koje isti provodi. Također, Odjel za informatiku nagradio je i najbolje studente na studijima informatike u akademskoj 2017./2018. godini. To su: Mauro Raguzin, Andrija Juran, Leo Gašparović, Marin Nefat, Andrea Lakošeljac, Augustin Sočković, Mario Čančar i Sara Ursić Budim.

Nakon dodjele priznanja, stručna suradnica Ureda za karijere, Nikoleta Zubić predstavila je rad Ureda koji djeluje u sklopu Sveučilišnog savjetovališnog centra Sveučilišta u Rijeci. Spomenuti ured ostvario je odličnu suradnju s Odjelom za informatiku prilikom realizacije stručne prakse na diplomskom studiju što je ujedno bila druga glavna tema sjednice. Zamjenica pročelnice prof. dr. sc. Nataša Hoić-Božić, ujedno i voditeljica stručne prakse, predstavila je ukratko aktivnosti vezane uz praksu te navela da je Odjel do sada sklopio sporazum o suradnji s 20 nositelja stručne prakse od kojih su neki: Kreativni odjel, Prospekt, Infobip, RIS, GDi, Own Solutions, Esteco, Intrepid Analytics, Amdosoft Systems. Nakon što su predstavnici poduzeća, ali i studenti iznijeli svoja iskustva o samoj provedbi stručne prakse, uslijedila je zanimljiva i korisna završna rasprava u kojoj je naglasak bio stavljen na trajanje stručne prakse, nastavak rada u odabranom poduzeću, plaćanje stručne prakse te znanju studenata i njihovoj spremnosti za rad nakon studija.
 

Odjel za informatiku zahvaljuje svim poduzećima, studentima i ostalim uzvanicima što su svojim sudjelovanjem doprinijeli i uveličali tematsku sjednicu Odjela za informatiku.


Slike tematske sjednice možete pogledatni na službenoj Facebook stranici Odjela za informatiku.