Mapa Weba

Borba protiv dezinformacija

Fakultet informatike i digitalnih tehnologija Sveučilišta u Rijeci je u suradnji s Agencijom za elektroničke medije organizirao predstavljanje mjere ”Uspostava provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka”, koja se provodi sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Predstavljanje projekta, koje je uključivalo i javnu raspravu održano je u utorak, 18. listopada 2022. na Kampusu Sveučilišta u Rijeci.

Dekanica Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija izv. prof. dr. sc. Marina Ivašić Kos se uvodno obratila skupu, a prof. dr. sc. Ana Meštrović predstavila je istraživanja Laboratorija za semantičke tehnologije i održala izlaganje na temu ”Razvoj tehnologija za analizu tekstova i otkrivanje dezinformacija”. Prezentirala je metode i tehnike iz područja umjetne inteligencije koje se mogu koristiti kao pomoć za detektiranje tekstualnih poruka koje potencijalno sadrže dezinformacije. Objasnila je kako kombiniranjem metoda i algoritama iz područja obrade prirodnog jezika i analize društvenih mreža možemo dobiti potpuniju informaciju o porukama koje se šire u društvenoj mreži što je važno za otkrivanje dezinformacija.

Nakon izlaganja uslijedila je javna rasprava u kojoj su sudjelovali sudionici iz akademske zajednice te stručnjaci iz IT tvrtki. Govorilo se o mogućnostima razvoja tehnoloških rješenja i alata za detekciju potencijalnih dezinformacija te za provjeru točnosti informacija. Korist od takvih alata može biti velika, pa razvoj tehnologija koje pomažu u otkrivanju dezinformacija predstavlja važan element u borbi protiv dezinformacija. Dodatno, osnaživanje građana vještinama medijske pismenosti i kvalitetno novinarstvo također doprinose smanjenju dezinformacija.

AEM 056

Podijeli članak