Mapa Weba

Business Class: Primjena VR tehnologije u izvedbenim umjetnostima

Datum i mjesto održavanja: 17. travnja 2023. godine u 14:00 sati, u učionici O-S32
Predavači: Igor Crnković, direktor - Pilot Media i Edvin Liverić-Bassani, ravnatelj – Hrvatski kulturni dom na Sušaku
Naziv predavanja: Primjena VR tehnologije u izvedbenim umjetnostima
Jezik predavanja: Hrvatski jezik

Sažetak predavanja:

Hrvatski kulturni dom na Sušaku, kao partner plesne mreže Aerowaves i u suradnji s Igorom Crnkovićem iz riječke produkcijske agencije Pilot Media početkom 2022. godine postaje produkcijski centar za snimanje i distribuciju predstava snimljenih u virtualnoj stvarnosti (VR).

Projekt snimanja predstava u VR-u za cilj ima predstavljanje i distribuciju plesnih predstava na lokacijama koje nemaju kazališnu infrastrukturu ili mogućnost održavanja kazališnih plesnih produkcija. Zbog jedinstvene VR tehnologije snimanja svaki gledatelj uvijek ima najbolje mjesto u gledalištu i može je u potpunosti doživjeti, sjedeći gotovo nadomak izvođačima.

Na ovaj se način kazališne/plesne izvedbe mogu prezentirati na raznim mjestima, stvarajući nove prostore dijeljenja kazališnog iskustva, uključujući i ona koja nemaju mogućnost ugostiti kazališne produkcije: škole, bolnice, muzeji, knjižnice, društveni centri, domovi za umirovljenike, itd.

Ovakvim prezentacijama predstava omogućuje se prikazivanje i osobama koje imaju poteškoće u kretanju ili za kretanje koriste pomagala, kako bi pogledali predstave za koje zbog nedostupnosti nekih izvedbenih prostora ne bi imali mogućnosti.

U ovom predavanju upoznati ćemo studente s mogućnostima primjene VR tehnologije u izvedbenim umjetnostima, kao i sa metodologijom rada, te s primjerima dobre prakse.

Životopisi predavača:

Igor Crnković se profesionalno bavi digitalnim medijima, snimatelj je i  producent digitalnih medijskih sadržaja, edukator, dizajner video i interaktivnih multimedijskih postava. Autor je službenog udžbenika za srednje škole u Hrvatskoj na temu Video.

Proteklih godina dio je platforme Aerowaves Springback Ringside s kojima razvija tehničke aspekte snimanja i predstavljanja VR sadržaja u izvedbenim umjetnostima.

Edvin Liverić-Bassani je producent, glumac, redatelj i pedagog, Trenutno je ravnatelj Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku (HKD). Predstavnik je Hrvatske u međunarodnoj plesnoj mreži – Aerowaves već duži niz godina, a zajedno s Igorom Crnkovićem pokrenuo je 2021. projekt primjene VR tehnologije u izvedbenim umjetnostima. Danas je HKD zahvaljujući toj inicijativi postao Europski produkcijski centar za snimanje i distribuciju predstava snimljenih u virtualnoj stvarnosti.

Podijeli članak