Mapa Weba

Business Class: Lasersko skeniranje i WEBGIS tehnologije

Datum i mjesto održavanja:  15. prosinca 2023. u 10:15 sati, u učionici O-358 u okviru predmeta Informacijski sustavi specifične namjene
Predavači: Tomislav Vidmar, mag. ing. geod. et geoinf., U.O.I.G. Vidmar d.o.o.; Dino Šubat, mag. ing. geod. et geoinf., NOAS, obrt za računalno programiranje; Nikola Budimir, mag.ing. brodostrojarstva i tehnologije pomorskog prometa; Obrt ViaKornel; Donatan Balog, univ. bacc. ing. naut., SO-BE
Naziv predavanja: Lasersko skeniranje i WEBGIS tehnologije
Jezik predavanja: Hrvatski jezik

Lasersko skeniranje

Sažetak predavanja:
Predavanje će govoriti o temama iz domene katastarske i inženjerske geodezije, aerofotogrametrije i laserskog skeniranja.

Životopis predavača:
Tomislav Vidmar
je magistar inženjer geodezije i geoinformatike. Dobitnik je dekanove nagrade za najbolji studentski rad čija je tema bila „Meridijan 15 °E - Središnji meridijan srednjoeuropskog vremenskog pojasa“. Od 2011. godine obavlja poslove ovlaštenog inženjera geodezije u Uredu ovlaštenog inženjera geodezije Nenada Vidmara, a od 2014. godine do danas istu funkciju obavlja u poduzeću U.O.I.G. Vidmar d.o.o. Kroz svoj radni vijek, dodatno je usavršio svoje profesionalne vještine: položen ispit za rukovanje bespilotnim zrakoplovima, dobivena dozvola Ministarstva kulture za dokumentiranje nepokretnih kulturnih dobara, dobivena dozvola za vršenje dužnosti stalnog sudskog vještaka za područje geodezije. Osim klasičnih geodetskih poslova (katastarska i inženjerska geodezija), stručnjak je i za područje aerofotogrametrijskog snimanja, klasičnog laserskog skeniranja te laserskog skeniranja iz zraka (LIDAR).

GIS u svakodnevnom životu

Sažetak predavanja:
Ovo predavanje ima za cilj prikazati značajnu ulogu geografskih informacijskih sustava (GIS) u našem svakodnevnom životu, s posebnim naglaskom na upravljanje različitim infrastrukturnim objektima. Prikazat ćemo različite načine na koje GIS unapređuje upravljanje gradovima, cestama, komunalnom i ostalom infrastrukturom, čineći ih učinkovitijima, održivijima i kvalitetnijima za život. Dodatno, prikazati ćemo ulogu GIS-a u arhiviranju, ranim upozorenjima, dokazivanju, te praćenju vremenskih uvjeta, pružajući uvid u širu sliku kako prostorni podaci oblikuju i obogaćuju našu svakodnevicu.

Životopis predavača:
Dino Šubat
je magistar inženjer geodezije i geoinformatike. Zaposlen je u obrtu za računalno programiranje NOAS, gdje se bavi razvojem i implementacijom GIS rješenja. Surađuje s tvrtkama i subjektima koji intenzivno koriste ili razvijaju GIS rješenja. Specijaliziran je za dizajn, razvoj i implementaciju GIS rješenja, a većinu svog radnog vremena posvećuje razvoju web GIS rješenja.

Dizajniranje i razvoj lakih elektro brodova uz primjenu 3D aplikacija proširene stvarnost

Sažetak predavanja:
Predavanje će govoriti o upotrebi 3D modeliranja i korištenju 3D modela za brzu izradu prototipova i virtualni prototyping. Prikazat će se mogućnost primijene virtualnih 3D modela u području pomorstva.

Životopisi predavača:
Nikola Budimir
je magistar inženjer brodostrojarstva i tehnologije pomorskog prometa. Osnivač je Obrta ViaKornel. Njegovo područje rada je 3D modeliranje, izrada idejnih rješenja i prototipnih modela, brodogradnja i strojarstvo, posredovanje i tako dalje.

Donatan Balog je iskusni kapetan s bogatim iskustvom rada u industriji LNG-a. Stručan je u upravljanju brodom, LNG operacijama i pomorskom savjetovanju. Na Pomorskom fakultetu u Rijeci stekao je akademski stupanj sveučilišnog prvostupnika inženjera nautike. U međuvremenu je počeo raditi u tvrtki Sobe koja je specijalizirana za konzalting i razvoj virtualnih 3d aplikacija u području pomorstava. 

 

Podijeli članak