Otvoreni dan sveučilišnih odjela 25.04.2017.

ODJEL ZA INFORMATIKU OTVORENI DAN SVEUČILIŠNIH ODJELA
ODJEL ZA BIOTEHNOLOGIJU, ODJEL ZA FIZIKU, ODJEL ZA INFORMATIKU, ODJEL ZA MATEMATIKU
 

Otvoreni dan sveučilišnih odjela održat će se u utorak 25.04.2017. u zgradi sveučilišnih odjela na Kampusu na Trsatu. Tijekom otvorenog dana održat će se niz aktivnosti koje možete posjetiti i u kojima možete sudjelovati. Program događanja nalazi se u sljedećem dokumentu: 

 Program Otvorenog dana

Opis aktivnosti koje se odvijaju na Odjelu za informatiku naveden je u nastavku. 


Štand Odjela za informatiku
 

U atriju zgrade sveučilišnih odjela održat će se smotra sveučilišnih odjela, od 9h do 19h. Na štandu Odjela za informatiku nalazit će se naši studenti s kojima ćete imati priliku razgovarati o Odjelu i načinu studiranja na Odjelu. Ovdje ćete moći provjeriti željene informacije, preuzeti naše promotivne materijale, pogledati neke radove naših studenata, igrati didaktičke igre, slagati računalo, sudjelovati u web lovu na blago (tzv. „web scavenger hunt“) te programirati robote. 

Predavanje
 
U okviru Otvorenog dana održat će se popularno predavanje pod nazivom „Dolazi vrijeme digitalnog društva“. Predavač je prof. dr. sc. Mile Pavlić s Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci, a predavanje počinje u 14h u prostoriji O-030.

 
Sažetak predavanja:
 
Tko je najviše utjecao na promjenu društva? Koje otkriće?
Koja osoba?
Što je digitalno doba; e-doba?, e-prodaja, e-nabava, e-nastava, e-učenje, e-Račun, e-NEŠTO…
Koje zanimanje je zanimanje budućnosti?
Koji poslovi se traže, je li to zanimljivo, izazovno?
Što znači osobni e-lider?
Što je digitalna transformacija društva i ekonomije?
Platforme: CC – SAAS
Kako se spremiti za budućnost?

CV predavača:
 

Mile Pavlić rođen je 10. travnja 1956. godine u Lovasu u općini Vukovar RH. Završio je dodiplomski studij Fizika s matematikom.
Magistrirao je 1989. godine na Fakultetu organizacijskih znanosti na smjeru Informacijski sustavi u Beogradu. Doktorirao je 1992. godine na Fakultetu  organizacije i informatike u Varaždinu na području projektiranja informacijskih sustava. U zvanje docenta  izabran je 1997. godine, u zvanje izvanrednog profesora 2004. godine, a u zvanje redovitog profesora 2009. godine. Zaposlen je na Sveučilištu u Rijeci, gdje predaje kolegije vezane uz informatiku od 1991. Bio je pročelnik Odsjeka za informatiku na Filozofskom fakultetu u Rijeci od 1995. do 1998. godine. Trenutno je predstojnik Zavoda za poslovnu informatiku na Odjelu za informatiku Sveučilišta u Rijeci.
Radio je u nekoliko velikih sustava u privredi. Predsjednik je uprave  softverske tvrtke RIS. Dobitnik je nagrade Menadžer godine 2016. po izboru HUP CROM-e u kategoriji malih poduzetnika. Vodio je i sudjelovao u preko 35 projekata razvoja informacijskih sustava. Aktivno učestvuje na razvoju niza projekata u privredi (MOHV, HRT, Croatia Osiguranje, Croatia banka, Zagrebački holding i dr.) te na osnovi teorijskog i praktičnog iskustva razvija i uvodi metodiku „MIRIS“ u praksu razvoja informacijskih sustava. Prema metodološkim spoznajama izradio brojne projekte koji su utjecali na razvoj metodike MIRIS.
Objavio je 10 knjiga i 190 znanstvenih i stručnih radova na polju razvoja informacijskih sustava. Trenutno se bavi razvojem metoda za inteligentne informacijske sustave.

 
Natjecanja
 
Tetragon

U okviru Otvorenog dana održat će se ekipno natjecanje Tetragon za učenike trećih razreda srednje škole. Svim natjecateljima Tetragona poslana je obavijest o načinu pristupa pripremnim materijalima za natjecanje na adrese elektroničke pošte koje su dali prilikom prijave na natjecanje.

 Detaljne informacije o natjecanju Tetragon
 

Scratch Match

U okviru Otvorenog dana održat će se prvo natjecanje iz programiranja Scratch Match. Natjecanje je namijenjeno najmlađima - učenicima do 3. do 5. razreda osnovne škole. Cilj natjecanja je popularizirati vizualne programske jezike u kojima djeca mogu naučiti osnove programiranja. Na prvom natjecanju će se okupiti učenici dviju riječkih osnovnih škola - OŠ Trsat i OŠ Vežica, koji su kao članovi Code clubova učili osnove programiranja u Scratch-u kroz izradu interaktivnih multimedijskih animacija i računalnih igrica.

Radionice
 
Obrada fotografija: Lice s naslovnice
 
Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa GIMP, prijavite se na radionicu Odjela za informatiku!
Na ovoj radionici upoznat ćete se s mogućnostima besplatnog programa GIMP, koje će vam biti od pomoći pri obradi ili prilagodbi slika i drugih vrsta grafike. Nakon završetka ove radionice imat ćete osnovno znanje o radu u programu GIMP te ćete moći uspješno koristiti osnovne alate za obradu i retuširanje slika, znat ćete koristiti razne filtre za poboljšanje slika, umetnuti i prilagoditi tekst, spremiti sliku ovisno o kasnijoj upotrebi i drugo.
Radionica se održava pod vodstvom studenta Otavia Aničića u dva termina (od 14:30 do 16:00 te od 16:30 do 18:00) u prostoriji O-366 te je namijenjena učenicima srednjih škola.
 
Otavio Aničić je student 2. godine diplomskog studija informatike. Njegovi interesi uključuju izradu web stranica, grafički dizajn i obradu fotografija. Predsjednik je studentskog zbora Odjela za informatiku.
 
Photoshop putovanje kroz prostor i vrijeme
 
Kako pomoću Photoshopa možemo putovati kroz prostor i vrijeme? Od šetnje s dinosaurima ili sunčanja na Tahitiju dijeli nas samo par klikova! U kreativnoj radionici nazivaPhotoshop putovanje kroz prostor i vrijeme učenici će se upoznati s nekim od najpoznatijih primjera povijesnih i suvremenih fotografskih montaža, a zatim i izraditi svoje smještajući vlastiti lik u neku drugu eru ili na udaljeno mjesto na planeti.
Radionica se održava pod vodstvom studentice Rafaele Ban od 14:30-15:30 u prostoriji O-365 te je namijenjena učenicima od 3. do 5. razreda osnovne škole.
 
Rafaela Ban je studentica 2. godine diplomskog dvopredmetnog studija informatike i povijesti umjetnosti. Zanima ju sve vezano za umjetnost, arhitekturu i dizajn. Kada ne piše diplomski rad, voli putovati, boraviti u prirodi i fotografirati.
 
Obrada videa: Video leksikon
 
Volite filmove, ali nikada nije bilo prilike da ih isprobate raditi i to pomoću profesionalnih alata? Onda požurite na radionicu Odjela za informatiku na kojoj ćete naučiti osnove video montaže. Na radionici će se na interaktivan način pokazati osnove rada s profesionalnim programom Adobe Premiere Pro. Nakon radionice moći ćete bez problema stvarati svoje video uratke, proučavati odnos slike i zvuka te ćete zapravo na drugačiji način gledati filmove. Tko zna, možda se čak odlučite za karijeru Youtuberice ili Youtubera :)
 
Davor Zupičić je student 2. godine diplomskog studija informatike. Bavi se snimanjem i obradom fotografija, snimanjem kraćih filmova te obradom video uradaka. Također, piše scenarije.

LAN party
 
U okviru Otvorenog dana na Odjelu za informatiku održat će se i LAN party s igrom otvorenog koda Xonotic, koji je namijenjen svim posjetiteljima Otvorenog dana, bez prethodnih prijava.  LAN party održavat će se u 10 termina (svaki termin maks. 13 igrača) po 20 minuta, u prostoriji O-367 u terminu od 12h do 17h. Pobjednici svakog termina idu u finale. Finaliste (prva 3 mjesta) očekuju prigodne nagrade.
 
Xonotic je brzi first person shooter u arena stilu sa brzim kretanjem i širokim izborom najrazličitijih „alata“ za rješavanje protivnika.. Xonotic je jedna od rijetkih visokokvalitetnih besplatnih igara otvorenog koda. Dostupna je pod GPLv2 licencom. Ako želite biti programer video igara možete odmah preuzeti sav kod, proučiti ga i odmah se pridružiti ogromnoj zajednici programera koji svakodnevno rade na njenom poboljšanju.
 
Letak za LAN party