Mapa Weba

unConference IT zajednice Rijeka na Fakultetu informatike i digitalnih tehnologija

Fakultet informatike i digitalnih tehnologija će u četvrtak, 15. prosinca 2022. godine u 18:00 sati u prostoriji O-028 ugostiti 16. unConference u organizaciji IT zajednice Rijeka.

IT zajednica Rijeka ima za cilj povezivanje IT profesionalaca i znanstvenika iz Rijeke i okolice, a unConference je naziv za putujuću mini konferenciju koju IT Zajednica Rijeka na mjesečnoj bazi održava po poslovnim prostorima IT tvrtki i fakulteta u Rijeci.

Vedran Miletić i Marin Jurjević govorit će o stanju ekosustava programskog jezika C++.

Sažetak:

Programski jezik C++, uz C, za mnoge je onaj koji su naučili na ranim godinama srednjoškolskog ili fakultetskog obrazovanja i potom rijetko kasnije koristili. Prevladavajuća je percepcija da je C++ težak za korištenje i nedovoljno bogat ugrađenom funkcionalnošću. Ipak, posljednje desetljeće donijelo je velike pomake naprijed kroz revizije standarda C++11/14/17/20 i njima potaknuta poboljšanja program-prevoditelja i razvojnih okolina. Predavanje će dati pregled stanja C++ ekosustava: gdje se primjenjuje, koji su softveri u njemu razvijeni, kojim se alatima programski inženjeri koriste, što donose novi standardi i koja je budućnost jezika u doba rasta Rusta i Goa.

Predavači:

Vedran Miletić radi kao docent na Fakultetu informatike i digitalnih tehnologija, gdje se bavi znanstvenim istraživanjem u području računalne biokemije, razvija softver za superračunala te predaje kolegije iz područja IT infrastrukture i web aplikacija.

Marin Jurjević radi kao softverski inženjer u GlobalLogic Croatia, gdje razvija rješenja u programskom jeziku C++. Zanimaju ga ugradbeni softveri u automobilskoj i srodnim industrijama, a specifično razvoj višeplatformskih grafičkih korisničkih sučelja korištenjem okvira Qt.

Podijeli članak