HPC - High Performance Computing

 Predavanje “HPC - High Performance Computing” će u srijedu 5.6.2013. u 12 sati na Odjelu za informatiku, u predavaoni 028, održati stručnjaci iz Slovenije na engleskom jeziku.

HPC - High Performance Computing sažetak: Posljednjih godina bilježimo nevjerojatan zamah razvoja i uporabe superračunala. Države (pa i kontinenti) se takmiče, tko će imati najveća i najjača superračunala. Trenutno u svijetu bilježimo trend seljenja uporabe superračunala iz vojne industrije, znanstveno-istraživačkih institucija i multinacionalnih kompanija u mala i srednja poduzeća.

U prvom dijelu predavanja prikazat će se mogućnosti korištenja superračunala kao usluge po XaaS model, te prikazati očekivane trendove u superračunalima. Drugi dio predavanja dat će cjelovit pregled HPC područja: od razvojnog puta, preko današnjeg stanja do budućih smjerova razvoja; po obje važne HPC komponente sklopovlju i programima. U zaključnom dijelu vidjet ćemo kako uz pomoć superračunala dizajnirati i napraviti najbolju ultra laku letjelicu na svijetu.

Predavači: Tomi Ilijaš, Marko Kobal, Jure Pečar i dr. Gregor Veble.


Tomi Ilijaš je direktor poduzeća Arctur d.o.o., pionir Interneta u Sloveniji i oduševljen zagovornik korištenja visoke tehnologije za dobrobit čovječanstva.

Marko Kobal je tehnički direktor poduzeća Arctur d.o.o. Svoju profesionalnu karijeru započeo je kao programer, i to posebice na razvoju programskih rješenja zasnovanih na objektnim tehnologijama i agilnoj metodologiji razvoja. Trenutno svoje znanje dopunjuje na doktorskom studiju informatike i računarstva u Mariboru, na području paralelnih algoritama za obradu prirodnog jezika u visoko paralelnim programskim jezicima, poput X10. Zanima ga i potpuna virtualizacija HPC sustava, koja bi uz visoke performanse osigurala otpornost na pogreške u HPC infrastrukturi, kao i njezino brzo prilagođavanje korisnicima.

Jure Pečar je Linux administrator u Arctur d.o.o. s preko 12 godina iskustva u administraciji Linux okruženja na nekim od najvećih sustava u Sloveniji, a trenutno administrira jedno od najvećih superračunala u jugoistočnoj Evropi.

Dr. Gregor Veble je fizičar i voditelj istraživanja i razvoja u tvrtci Pipistrel d.o.o. Vodio je projekt dizajna i razvoja četverosjednog aviona Panthera, te razvio aerodinamiku nagrađivanog ultralakog zrakopolova Taurus G4.

Arctur d.o.o., Nova Gorica je vodeća Slovenska IT tvrtka na području HPC infrastrukture, programskih rješenja i usluga. Arctur je sa svojom HPC infrastrukturom sudjelovao u više istraživačkih i razvojnih projekta iz: molekularnog modeliranja, analize klimatskih promjena, genomike, biotehnologije, razvoja i 3D animacija proizvoda, renderiranja i vizualizacije, itd. http://www.arctur.si/eng/

Pipistrel d.o.o. Ajdovščina je tvrtka koja se bavi razvojem i izradom ultra lakih zrakoplova poznatih po dobroj aerodinamici i energetskoj učinkovitosti. Dobitnici su NASA 2011 Green Flight Challenge nagrade, koju je dodijelio Google za Taurus G4 električnu letjelicu. Pri razvoju i proizvodnji Pipistel se oslanja na HPC, posebice za područje modeliranja aerodinamike. http://www.pipistrel.si/