ResearchClass: Metode i modeli za dizajn i evoluciju skladišta podataka

Datum održavanja: petak, 13.03.2015. u 13h, prostorija O-357
Predavač: Danijela Jakšić, mag. edu. inf.
Naziv predavanja: Metode i modeli za dizajn i evoluciju skladišta podataka
 

Sažetak: Na predavanju će se predstaviti rezultati istraživanja doktorandice Danijele Jakšić u 4. semestru poslijediplomskog sveučilišnog doktorskog studija na Odjelu za informatiku. Predstavit će se osnovne informacije vezane uz doktorsko istraživanje, opisat će se ciljevi, hipoteze i očekivani doprinosi istraživanja, kratko će se opisati trenutno stanje istraživanja te će se ukazati na smjer budućeg rada.

Cilj istraživanja je poboljšati postojeće načine provedbe evolucije skladišta podataka, kroz integraciju sustava skladišta podataka sa sustavom za upravljanje osnovnim podacima.  U tu svrhu razvit će se model repozitorija meta-podataka, koji će služiti za integraciju navedenih sustava te provedbu evolucije sheme bez gubitka informacija. 

Ovo istraživanje predstavlja veliki dio projekta pod nazivom "Metode i modeli za dizajn i evoluciju skladišta podataka", na kojem sudjeluje dio istraživača Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci. Stoga će se kratko predstaviti i sam projekt, navest će se očekivani vremenski tijek izvođenja projekta te će se prikazati osnovna uloga pojedinih istraživača Odjela za informatiku u projektu. Projekt se financira sredstvima potpore znanstvenim istraživanjima na Sveučilištu u Rijeci od 2013. godine, a voditelj projekta je izv. prof. dr. sc. Patrizia Poščić.