Mapa Weba

U sklopu Erasmus+ projekta Joint Mentorship: Better Cooperation for Better VET, ostvaren je studijski posjet i održan prvi sastanak partnera

U Zagrebu je, u periodu od 21. do 25. studenoga 2022. godine, ostvaren studijski posjet i održan prvi sastanak partnera novog Erasmus+ projekta Hrvatske gospodarske komore naziva Joint Mentorship: Better Cooperation for Better VET.

Studijski posjet organiziran je u periodu od 21. do 23. studenoga s ciljem ostvarivanja početnih kontakata i upoznavanja s primjerima dobre prakse u strukovnom obrazovanju u Republici Hrvatskoj. Prvoga dana Hrvatska obrtnička komora sudionicima je predstavila mehanizme osiguravanja kvalitete, s posebnim naglaskom na implementaciju stručne prakse na radnom mjestu kod poslodavaca. Zatim je Strukovna škola Vice Vlatkovića iz Zadra održala online prezentaciju o školi i aktivnostima koje provode, što je sudionicima studijskog posjeta dalo uvid u primjere dobre prakse u strukovnim školama. Upoznavanje s primjerima dobre prakse nastavilo se i drugoga dana kada je odrađen posjet Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru i tvrtki „Elektroinženjering Brodar“ koja je sudionicima pružila vrijedno iskustvo iz prve ruke o suradničkim modelima među dionicima s područja strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj. Studijski posjet zaključen je trećeg dana kada su održane prezentacije predstavnika Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Ministarstva obrazovanja i održivog razvoja o njihovim ulogama u sustavu strukovnog obrazovanja, s ciljem predstavljanja suradnje između dionika i njihovih odgovornosti u sustavu. Isto tako održana je i skupna rasprava među sudionicima posjeta o primjerima dobre prakse u partnerskim zemljama kao i o mogućim rješenjima koja se mogu implementirati u sklopu projektnih aktivnosti. Sudionici studijskog posjeta bili su nastavnici, mentori iz područja obrtništva i poslovanja te predstavnici dionika iz strukovnog obrazovanja Belgije, Sjeverne Makedonije i Rumunjske. U aktivnostima studijskog posjeta sudjelovalo je ukupno 28 sudionika.

Nakon završetka studijskog posjeta, 24. i 25. studenoga održan je prvi sastanak partnera na kojem su sudionici predstavili svoje organizacije i raspravljali o projektnim aktivnostima koje bi trebale započeti. Dodatno, partneri su se upoznali s obvezama i tehničkim detaljima izvedbe projekta, osiguranjem kvalitete te ostvarivanjem diseminacijskih aktivnosti tijekom projekta.

Cilj je projekta Joint Mentorship u sklopu Erasmus+ programa povećati kvalitetu strukovnog obrazovanja i obuke, s posebnim naglaskom na poboljšanje suradnje između dionika u strukovnom obrazovanju kroz organizaciju seminara, obuka i radionica, te stvaranjem smjernica za bolju suradnju unutar strukovnog obrazovanja s primjerima dobre prakse. Dodatno, namjera je povećati kvalitetu oblikovanjem i stvaranjem e-mape strukovne prakse, što bi trebalo omogućiti jednostavnije i brže praćenje studenata i međusobnu komunikaciju između škola, poslodavaca i ostalih dionika poput gospodarske komore. Jednako tako projektom se planira poboljšati pedagoške vještine mentora kroz posebno oblikovane e-module kako bi se mogli pripremiti za poučavanje učenika tijekom strukovne prakse. Ciljne skupine projekta su studenti, strukovne škole i mentori koji izvode strukovnu praksu u obrtima i tvrtkama, kao i ostali dionici u sustavu strukovnog obrazovanja i obučavanja.

Projekt je započeo u listopadu 2022. godine, a trajat će do lipnja 2025. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 250 000 EUR.

Sve ranije navedeno imat će dugoročni utjecaj na povećanje kvalitete strukovnog obrazovanja, posebice stručne prakse. Uvođenje digitalnih alata poboljšat će digitalizaciju strukovnog obrazovanja i obrazovanja temeljenog na radu, što će dodatno utjecati na kvalitetu obrazovne ponude i usvajanje stručnih znanja i vještina. Konačno, sve aktivnosti imat će dugoročne pozitivne učinke na konkurentnost obrta i tvrtki te prepoznavanje poslodavaca kao dobrih mentora i odgovornih članova društva.

JM erasmus

e1   e2

Podijeli članak