Mapa Weba

Prva obljetnica osnutka Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija

Fakultet informatike i digitalnih tehnologija Sveučilišta u Rijeci je 26.01.2023. godine na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća obilježio prvu obljetnicu osnutka.

Pozdravne govore i čestitke fakultetu su uputili prorektorica za digitalizaciju i razvoj Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Senka Maćešić i pročelnik Ureda Primorsko-goranske županije Goran Petrc koji je zaključio da danas bez informatike i digitalnih tehnologija nije moguće zamisliti niti jednu granu ljudske djelatnosti.

Dekanica izv. prof. dr. sc. Marina Ivašić Kos je na lenti vremena pokazala da tradicija visokoškolskog obrazovanja u području informatike u Rijeci postoji već gotovo 40 godina, od 1985. godine kada je pokrenut dvopredmetni studij matematike i informatike. Značajan razvoj se nastavio 2008. godine kada je osnovan Odjel za informatiku Sveučilišta u Rijeci, koji je prije godinu dana prerastao u Fakultet informatike i digitalnih tehnologija.

Dekanica je predstavila viziju i strukturne promjene koje su napravljene na Fakultete u proteklom razdoblju, a poseban naglasak je stavila na rezultate znanstvene izvrsnosti i međunarodne vidljivosti, suradnju na kompetitivnim znanstvenim projektima, povezivanje sa gospodarstvom i širenje utjecaja u regiji.

Prodekan doc. dr. sc. Vanja Slavuj dao je podatke o broju upisanih i završenih studenata na Fakultetu te je istaknuo značajne promjene koje su napravljene u nastavnim programima na svim razinama studija, a posebno na diplomskom i doktorskom studiju kako bi uključivali nove trendove i znanstvene spoznaje iz područja umjetne inteligencije, poslovne analitike, multimedije i slično.  Spomenuo je razvojne UNIRI projekte u obrazovanju na kojima sudjeluju nastavnici Fakulteta zajedno sa znanstvenicima Sveučilišta iz drugih kompatibilnih područja znanosti.

Predstavnica studentskog zbora je predstavila aktivnosti zbora u protekloj godini.

Svečana sjednica bila je prilika i za dodjelu nagrada najuspješnijim studentima, kao i nastavnicima za njihovu nastavnu i znanstvenu djelatnost, a dodijeljene su i zahvalnice institucijama i nastavnicima s kojima je Fakultet u prethodnoj godini uspješno surađivao. 

Nagrađeni su studenti za uspjeh po ak. godinama, i to na prijediplomskom studiju: Benjamin Jakupović, Teo Matijašić, Rea Lacković, Andrija Gradečak, a na diplomskom studiju: Armin Krivičić, Ana Petrović, Paolo Kos, Anamaria Marjanović. Nagradu za postignut uspjeh tijekom cijelog prijedplomskog studija dobio je Andrija Gradečak, a tijekom diplomskog studija: Ines Mržljak, Anamaria Marjanović i Ana Petrović.

Za rad u nastavi nagrađeni su nastavnici: doc. dr. sc. Martina Holenko Dlab, Kristian Stančin i Dejan Ljubobratović, dok su za znanstveni rad nagrađeni: Kristina Host, Milan Petrović, izv. prof. dr. sc. Marija Brkić Bakarić, dr. sc. Mate Krišto, izv. prof. dr. sc. Marina Ivašić-Kos, doc. dr. sc. Miran Pobar, Franjo Matković i prof. dr. sc. Slobodan Ribarić.

Dodijeljene su i zahvalnice institucijama i nastavnicima s kojima je Fakultet uspješno surađivao: Fakultetu za matematiku, Filozofskom fakultetu, Ekonomskom fakultetu i AIRI Centru Sveučilišta u Rijeci te prof. art. Aljoši Brajdiću, prof. dr. sc. Sandi Martinčić-Ipšić, doc. dr. sc. Vedranu Miletiću, doc. dr. sc. Miranu Pobru, dr. sc. Slobodanu Beligi i dr. sc. Dinu Pitoskom.

Svečanu sjednicu uveličao je združeni zbor Gimnazije Andrije Mohorovičića i Prve riječke hrvatske gimnazije pod vodstvom dirigentice Helge Dukarić Dangubić koji je izveo himnu i dvije popularne skladbe.

prez MIK prez VS prez RZ

Podijeli članak