Mapa Weba

Sveučilište u Rijeci jedino u ravnoteži prema broju čelnica odnosno čelnika sastavnica

Povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosi, srednja.hr osvrnula se na broj čelnica odnosno čelnika fakulteta, odjela i ostalih sastavnica na četiri najveća hrvatska javna sveučilišta, Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, te svim javnim znanstvenim institutima.

Pokazalo se da žena u sustavu visokog obrazovanja ima dosta, međutim na čelnim pozicijama kritično malo. Od deset javnih sveučilišta u Hrvatskoj, na čelu tri su rektorice, a na preostalih sedam rektori. Na čelo Sveučilišta u Rijeci nedavno je u drugi mandat izabrana prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija. Sveučilište u Rijeci je prvo koje je donijelo Plan rodne ravnopravnosti u kojem su se definirali ciljevi za razdoblje do 2025. te konkretne mjere koje će se u tu svrhu poduzeti. Sveučilište u Rijeci se također može pohvaliti uravnoteženim brojem čelnica i čelnika pa je tako od 16 sastavnica na čelu njih 8 dekanica/pročelnica te isto toliko dekana/pročelnika. Jedna od sastavnica koju vodi dekanica je i naš Fakultet informatike i digitalnih tehnologija na čelu s dekanicom izv. prof. Marinom Ivašić-Kos.

Gledajući ukupni broj ženskih i muških djelatnika na Fakultetu informatike i digitalnih tehnologija, može se zaključiti da i tu postoji prilična ravnotežu sa 17 djelatnica i 15 djelatnika. Ukoliko dalje analiziramo omjer muških i ženskih djelatnika po nastavno-znanstvenim, nastavnim i suradničkim zvanjima, onda na Fakultetu informatike i digitalnih tehnologija imamo 2 redovite profesorice i 2 redovita profesora u trajnom zvanju, 3 redovite profesorice, 3 izvanredne profesorice i jednog izvanrednog profesora, 4 docentice i 3 docenta, 3 predavača, 1 poslijedoktoranda, 4 asistentice i 5 asistenata te jednu voditeljicu ureda dekanice.

Podijeli članak