Mapa Weba

Mentorstvo – središnje mjesto suvremene doktorske izobrazbe

Poziv na predavanje: Mentorstvo – središnje mjesto suvremene doktorske izobrazbe, koje će se održati u srijedu 12.7.2023. u O-S32 u 11:30 sati.

Predavačice: Profesor emeritus Jadranka Lasić Lazić, izv. prof. dr. sc. Iva Rosanda Žigo, Sveučilište Sjever

Sažetak predavanja:

U prvom dijelu predavanja naglasak je na opisu osobitosti informacijsko-komunikacijskih znanosti s posebnim osvrtom na brojne promjene koje se u znanosti događaju pod utjecajem novih tehnologija. Nove tehnologije utječu na mogućnosti provedbe znanstvenih istraživanja a što, između ostaloga, svoje implikacije očituje i nizu promjena koje doživljaju discipline unutar informacijsko-komunikacijskoga polja znanosti. Organizacija, stoga, doktorske izobrazbe u kontekstu ovih znanosti postaje posebno zanimljiva, ali i izazovna. Drugi dio predavanja usredotočuje se na središnju ulogu koju u procesu napredovanja doktoranda kroz studij ima mentor. Riječ je o složenom, ali i iznimno važnom odnos kako za mentora, tako i za doktoranda u kojem se od obje strane očekuje značajan stupanj motiviranosti u oblikovanju doktorske teme i njezinoj finalizaciji u obliku doktorske disertacije.

Životopisi predavačica:

Profesor emeritus Jadranka Lasić-Lazić
Rođena je 1949. godine u Požegi. Završila je studij filozofije i južnoslavenskih jezika i književnosti. Magistrirala je i doktorirala u polju informacijskih i komunikacijskih znanosti. Akademsku karijeru započela je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bila je pročelnik Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti, Filozofskog fakulteta u Zagrebu i voditelj doktorskog studija informacijskih i komunikacijskih znanosti. Glavna područja njezinog znanstvenog interesa su organizacija znanja, upravljanje informacijama i znanjem, obrazovanje u informacijskom području. Dobitnica je više nagrada i priznanja za rezultate postignute u teorijskom i praktičnom radu u razvoju i afirmaciji informacijskih znanosti. Autorica je šest knjiga i niza znanstvenih i stručnih radova. Sveučilište u Mostaru dodijelilo joj je počasno zvanje professor emeritus.

Izv. prof. dr. sc. Iva Rosanda Žigo
Rođena je 1978. godine u Rijeci. Doktorirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Akademsku karijeru započela je kao asistentica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a na istom je Sveučilištu bila i predstojnica Centra za elektroničko nakladništvo. Godine 2015. prelazi na Sveučilište Sjever na kojem danas, kao izvanredna profesorica, drži kolegije iz područja novinarstva, izvedbeno-scenske komunikacije, teorije medija, teorije kulture i semiotike. Autorica je četiriju knjiga i više znanstvenih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim časopisima, te zbornicima radova s međunarodnih znanstvenih konferencija. Pročelnica je Odsjeka za medije i komunikaciju, te voditeljica Doktorskog studija Mediji i komunikacija na Sveučilištu Sjever.

Podijeli članak