Mapa Weba

Laboratorij za podatkovni inženjering i računalnu lingvistiku (DECL Lab)

Laboratorij za podatkovni inženjering i računalnu lingvistiku okuplja znanstvenike koji se bave primjenom postupaka dubinske analize tokova podataka za analizu senzorskih tokovnih podataka u zadatku nadzora logističkih uvjeta u hladnom lancu hrane, izradom deskriptivnih i prediktivnih modela hladnog lanca, primjenom računalno-lingvističkih metoda i metoda jezičnih tehnologija i istraživanjem postupaka automatske identifikacije jezičnih sveza iz teksta, te razvojem metoda i alata za učenje stranih jezika uz korištenje suvremenih informatičkih tehnoloških rješenja. Voditeljica laboratorija je doc. dr. sc. Lucia Načinović Prskalo..

Članovi laboratorija za podatkovni inženjering i računalnu lingvistiku trenutno su aktivni na HRZZ projektu Metakol, na Erasmus+ projektu Languide te na projektu sveučilišne potpore Dubinska analiza tokova podataka za pametno upravljanje hladnim lancem (SmaCC).

U radu sa studentima, cilj članova laboratorija je osmišljavanje zanimljivih tema projektnih zadataka i uključivanje studenata u znanstveni rad objavom rada na koneferencijama i u časopisima. U dosadašnjem radu, studenti su s nama imali priliku sudjelovati na konferencijama MIPRO u Opatiji, International Conference on Smart Systems and Technologies (SST) u Osijeku, InFuture u Zagrebu, ili na temelju diplomskog rada objaviti rad u časopisu. Studenti u okviru rada laboratorija imaju priliku surađivati i s našim inozemnim partnerima koje često ugostimo, ali i upoznati ih s lokalnom kulturom i znamenitostima.

Podijeli članak