Coding4Girls

Coding4Girls (2018-1-SI01-KA201-047013)

Coding4Girls logo

Coding4Girls je projekt sufinanciran Erasmus+ programom u okviru Ključne aktivnosti 2, Strateška partnerstva za područje općeg obrazovanja.

Trajanje: 1.9.2018. – 31.8.2020.
Koordinator projekta: UNIVERZA V LJUBLJANI, SLOVENIJA (prof. Jože Rugelj)
Koordinator na UNIRI: Odjel za informatiku (prof. dr. sc. Nataša Hoić-Božić, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)

Partneri na projektu:
  • VIRTUAL CAMPUS LDA (PORTUGAL)
  • PANEPISTIMIO THESSALIAS (GRČKA)
  • SVEUCILISTE U RIJECI (HRVATSKA)
  • EUROPEAN TRAINING AND RESEARCH ASSOCIATION FOR A COOPERATION KEY TO BUSINESS (ITALIJA)
  • ISTANBUL VALILIGI (TURSKA)
  • SOUTH-WEST UNIVERSITY NEOFIT RILSKI (BUGARSKA)
Sažetak:

Projekt Coding4Girls želi potaknuti uključivanje žena u obrazovanje za računalne znanosti kao jednom od područja u kojem tradicionalno prevladavaju muškarci. Primjenom odgovarajućih metodoloških pristupa učenju nastojati će se prevladati postojeća neravnopravnost i učiniti računalne znanosti atraktivnim za sve. Coding4Girls za ciljnu skupinu ima učenike uzrasta od 10 do 15 godina (stariji razredi osnovne i mlađi srednje škole) jer je uočeno da upravo tada mnoge djevojke gube interes za STEM i računalne znanosti.

U okviru projekta će se izraditi i evaluirati metodološki okvir za učenje prikladan za razvoj vještina programiranja, posebice kod djevojaka. Biti će temeljen na design-thinking pedagoškom pristupu i učenju uz pomoć didaktičkih igara (serious games).

Glavni je cilj projekta Coding4Girls povećanje broja žena koje sudjeluju i vode poslovne projekte iz područja računalnih znanosti. Želi se privući učenice podizanjem njihove svijest o bogatim mogućnostima za profesionalni i osobni rast koje nudi računalna znanost i pripremajući ih za buduće karijere u ovom području.

Podijeli članak